Finiš přišel pozdě, junioři těsně podlehli Liberci

Nejstarší mládežnický výběr Zlína další body do tabulky nepřidal. V utkání proti Liberci Berani dlouho drželi se soupeřem krok, Severočeši však rozhodli během sedmi minut na přelomu druhé a třetí třetiny, kdy odskočili do vedení o tři góly. Zlínští opět ukázali velkou vůli po vyrovnání a dvěma trefami v závěru ještě zápas zdramatizovali, na vyrovnání ale tentokrát nedosáhli. První start a rovnou i první gól v juniorské extralize zaznamenal 15letý Jakub Heš.
30.kolo, so 10.12.2022, Svijanská aréna
Liberec
Zlín
5:4
(1:1, 2:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 17. Špilka (Jenčovský, Pérez), 29. Janata (Hois, Kříž), 38. Kříž (Janata, Culek), 42. Przybyla (Culek, Špilka), 45. Hois (Kříž, Janata) – 11. J. Heš (Marek, Burian), 32. Marek (Frömel), 57. Nábělek (Šišák, Ramert), 58. L. Heš (Laciga, Marek). Rozhodčí: Wagner, Zavřel – Kajínek, Juránek. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 68. Střely na branku: 32:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:4.

Král – Patzelt, Ehrenberger, Jakubec, Hladík, Meisel, Culek, Koštoval – Špilka, Jansa, Fiala, Hois, Peréz, Vološín, Kříž, Kofroň, Janata, Przybyla, Brouček, Jenčovský.

Synek (41. Málek) – Šišák, Burian, Nábělek, Stuchlík, Špaňhel, Zavřel, Velikovský – Kaláč, Tomek, Babulík, Urban, L. Heš, Frömel, Marek, Matúšů, Laciga, J. Heš, Ramert.

První perioda by se dala rozdělit na dvě části. Zatímco úvodní desetiminutovka byla spíše klidná, soupeři se navzájem oťukávali a nebylo k vidění příliš mnoho šancí, druhá polovina už nabídla více ofenzivní hokej. Jako první šli do vedení hosté, a to v 11. minutě. Z přesilovky se po nahrávce Richarda Marka z pravého rohu prosadil z mezikruží Jakub Heš. Šest minut na to se na zteč hnal domácí kapitán Mikuláš Jenčovský. Svou pohlednou akci zakončil do betonů gólmana Synka, ovšem dorážka Vasyla Špilky si už cestu do branky našla.

Ve druhé třetině se jako první prosadili domácí, a to po pohledné akci Vojtěcha Hoise, který následně adresoval přihrávku na Radka Janatu. Tomu už stačilo pouze trefit odkrytou klec. Zlínští nepolevili v zavedeném tempu a odměnou jim za to byla vyrovnávací trefa Richarda Marka ve 32. minutě, kterému se podařilo ujet ve vlastním oslabení a překonat Daniela Krále. Za vyrovnaného stavu se ale do kabin nešlo, v čase 37:16 se prosadil Filip Kříž, pomohlo mu k tomu špatné střídaní hostů.

Začátek třetí dvacetiminutovky vyšel lépe domácím. Nejprve se hned po minutě hry prosadil Petr Przybyla, který tečoval šikovné nahození Ondřeje Culka. O tři minuty později odskočil Liberec do tříbrankového vedení – pátý gól zařídil FIlip Kříž, jenž předložil pas Vojtěchu Hoisovi a ten s jednoduchým zakončením neměl problém.

Tygři celkově kontrolovali hru ve třetí třetině a soupeře téměř k ničemu nepustili, ovšem závěr zápasu byl i přes třígólový rozdíl velmi hektický. Zlínští nepolevili a tři minuty před koncem se jim povedlo snížit díky přesilovkové trefě Patrika Nábělka. O necelou minutu později přidal čtvrtý gól Beranů Lukáš Heš. Na vyrovnání však Zlínští tentokrát nedosáhli a ze severu Čech se vrací bez bodů.

Ohlasy trenérů

Richard Lobo (Bílí Tygři Liberec): Dvě třetiny velice těžké utkání. Šance byly na obou stranách, soupeř měl místy více ze hry. Nátlak hostů jsme ale zvládli, dokonce jsme po dvou dvacetiminutovkách vedli. Výborně jsme také nastoupili do té třetí, soupeři jsme nedali moc šancí a kontrolovali jsme hru. Na konci jsme bohužel trochu polevili, přestali jsme dělat, co jsme si řekli, a soupeř toho využil. Sami jsme si to zbytečně zdramatizovali, musíme se z toho do příště poučit.

Luboš Jenáček (PSG Berani Zlín): Přijeli jsme v oslabené sestavě, nicméně si myslím, že jsme dvě dvacetiminutovky hráli dobrý hokej. Po dvou třetinách mohl být, myslím, výsledek jiný. Bohužel nás srážela naše neefektivita v zakončení a darované góly soupeři. Do třetí třetiny vstoupil soupeř výborně, dá se říct, že nás skoro k ničemu nepustil. Až v samotném závěru se nám podařilo snížit a zápas zdramatizovat, ale bohužel kvůli hrubým chybám jsme si dnes nezasloužili vyhrát.